GEIT & YOGA

Columns

Geitensauna

Ik sta met mijn blote pootjes in het gras en hoor mekkerende geitjes. Boven me zie ik vogels met lange nekken vliegen. Ooievaars cirkelen in de lucht. Een gelukzalig gevoel overvalt me. Dit is mindfulness op zijn best. Mindfulness is een oefening om in het hier en nu te zijn. Nu zijn we natuurlijk altijd in het hier en nu maar onze geest heeft de neiging af te dwalen. Je denkt over je relatie, die vervelende collega of aan de boodschappen die je moet doen.  Ik noem het tijdreizen, dat klinkt leuk maar het is een gewoonte die ons ongelukkiger maakt. Daarom is het zo fijn om op de boerderij de yoga te doen tussen de geiten. De natuur, de dieren, de yoga, lekker in je lijf en in het hier en nu. Een mindfulnessoefening die ik graag doe is luisteren naar de geluiden, luisteren naar het concert van het hier en nu. Ik sta dan een aantal minuten met mijn ogen gesloten en luister naar de geluiden. Alle geluiden in het hier en nu zijn welkom zonder oordeel. Een mekkerend geitje, de vogels, een auto in de verte, de ezel die balkt, je ademhaling…. ik ga steeds meer horen. De geluiden waar ik niet van bewust was, hoor ik ineens. Het tikken van het schrikdraad, het herkauwen van een geit, een windvlaag die langs mijn wang strijkt. Ik kom tot rust en voel me gelukkig. Het is simpel maar we zijn vergeten hoe makkelijk geluk is. Laatst was ik met mijn lief in de sauna. We vinden het heerlijk om mee te doen met een opgieting. De saunameester zette een geluidopname op van vogels en mekkerende geiten. Hij had het in het hier en nu zijn niet helemaal begrepen. De mensen in de sauna schoten in de lach bij het gemekker. En als je ergens wel van ontspant is het van mekkerende geitjes en lachen. Dat weet ik als geen ander.

Sterrenkaas

Na de geitenyogales serveren we geitenkaas met geitencappuccino koffie, En ja, dat is een fantastische combinatie. De geiten worden dagelijks gemolken en de boerin maakt de kaas op de boerderij. In de kaas proef je de liefde waarmee de dieren behandeld worden en alle verschillende planten die de dieren eten.

Deze kaas wordt ook geserveerd bij een restaurant met drie Michelin Sterren. Daar kun je voor tussen de € 200 en € 300 per persoon gaan eten. Dat is best veel geld voor een etentje maar het lijkt met wel een keer een mooie ervaring. Al het eten met vakmanschap, liefde en aandacht bereid en geserveerd. Het liefst zou ik dan met iemand willen eten die me door de gerechten heen praat met kennis over het eten. Of nog beter… mindful eten.

Vorig jaar ben ik naar een ecologische yogacommune geweest. Op de tweede dag begonnen we met een bonenpap als ontbijt. En dat is best even slikken. Ik at het op met de oefening dankbaar te zijn maar ook om geen honger te hebben later op de dag. ‘s Avonds aten we een driegangen diner in kerstsfeer. Prachtig gedecoreerde tafels met zilveren kandelaren en verse bloemen. En in stilte.

Nu ben ik dat wel gewend van eerdere retraites en ik hou ervan, eten met een groep in stilte. Geen onzinnig geklets maar gewoon lekker genieten van gezelschap en eten. Met zoveel aandacht en rust eten geeft een smaakexplosie in je mond. Je kunt de afgescheiden ingrediënten proeven. Ik moet nog wel even sparen voordat ik me deze maaltijd bij het restaurant met drie sterren kan veroorloven.

En ondertussen geniet ik lekker iedere keer van de fantastische geitenkaas bij de geitencappuccino. Want één ding weet ik zeker, deze kaas smaakt het allerlekkerst als je het bij de geiten eet na een geitenyogales.

Geitencapuccino met kaas De geitenkaas van de Stroese Damen wordt na de yogales geserveerd met geitencappuccino. (Foto:Olga Baart).