GEIT & YOGA

Columns

Badboylook

Om 90 geiten zwanger te maken zijn ongeveer drie bokken nodig. In het najaar is het feest voor de heren. Ze mogen dan uit hun bokkenweitje tussen de dames. Af en toe moeten ze wel bij de geiten weggehaald worden omdat ze zich anders letterlijk te pletter neuken. We kennen niet voor niets de uitdrukking ‘ouwe geile bok’.

Stel je voor dat je een geit bent. 80-85% van ons DNA komt met die van een geit overeen dus dat lukt best. Je bent een sikje, dat is een vrouwtjesgeit. Kijk nu goed naar de onderstaande foto. Op welke bok zou jij vallen? Links op de foto staat Tom. Tom mist 1 hoorn, die heeft hij verloren in een gevecht met een andere man om de dames. Hij heeft een coole vetkuif. Is groot en een echte macho. Hij heeft een lange baard wat we ook steeds meer bij de mensmannetjes zien. Rechts staat Udel een frisse jongeman. Weliswaar wat kleiner dan Tom maar hij ziet er verzorgd uit. Maak voordat je verder leest de keuze; wordt het de bad-boy Tom of kies je de frisse jongeman Udel?

 

De sikjes kozen unaniem voor Udel. In de paartijd mochten Udel en Tom samen bij de sikjes voor het liefdesspel. Udel en Tom vonden dat wel gezellig want zoals je op de foto ziet zijn het dikke maatjes. Helaas werd het voor Tom wat minder gezellig toen alle vrouwtjes alleen maar verkering met Udel wilden. Ze verdrongen zich met bosjes om Udel heen, vleiden zich tegen hem aan en flirten er op los. Udel genoot zichtbaar van de aandacht en koos om de beurt een sikje om verkering mee te hebben. Tom stond eenzaam en alleen aan de andere kant van de stal. Een treurig gezicht. Ik had het met Tom te doen. Ik fluisterde hem toe dat hij stoer was met zijn ene hoorn en er erg knap en macho uitzag. Maar ja eerlijk is eerlijk, bij de mensen is het ook zo, ‘some guys have all the fun’. Misschien heeft Tom wel een badboylook maar hij is al wat ouder, zijn baard is wat te lang en onverzorgd en hij heeft lange haren op zijn rug. We zijn niet zo anders dan geiten. De badboylook en de lange baard mag dan mode zijn, uiteindelijk houden we toch van jong en fris.

Geitensauna

Ik sta met mijn blote pootjes in het gras en hoor mekkerende geitjes. Boven me zie ik vogels met lange nekken vliegen. Ooievaars cirkelen in de lucht. Een gelukzalig gevoel overvalt me. Dit is mindfulness op zijn best. Mindfulness is een oefening om in het hier en nu te zijn. Nu zijn we natuurlijk altijd in het hier en nu maar onze geest heeft de neiging af te dwalen. Je denkt over je relatie, die vervelende collega of aan de boodschappen die je moet doen.  Ik noem het tijdreizen, dat klinkt leuk maar het is een gewoonte die ons ongelukkiger maakt. Daarom is het zo fijn om op de boerderij de yoga te doen tussen de geiten. De natuur, de dieren, de yoga, lekker in je lijf en in het hier en nu. Een mindfulnessoefening die ik graag doe is luisteren naar de geluiden, luisteren naar het concert van het hier en nu. Ik sta dan een aantal minuten met mijn ogen gesloten en luister naar de geluiden. Alle geluiden in het hier en nu zijn welkom zonder oordeel. Een mekkerend geitje, de vogels, een auto in de verte, de ezel die balkt, je ademhaling…. ik ga steeds meer horen. De geluiden waar ik niet van bewust was, hoor ik ineens. Het tikken van het schrikdraad, het herkauwen van een geit, een windvlaag die langs mijn wang strijkt. Ik kom tot rust en voel me gelukkig. Het is simpel maar we zijn vergeten hoe makkelijk geluk is. Laatst was ik met mijn lief in de sauna. We vinden het heerlijk om mee te doen met een opgieting. De saunameester zette een geluidopname op van vogels en mekkerende geiten. Hij had het in het hier en nu zijn niet helemaal begrepen. De mensen in de sauna schoten in de lach bij het gemekker. En als je ergens wel van ontspant is het van mekkerende geitjes en lachen. Dat weet ik als geen ander.